Zakelijke lease is al een aantal jaar populair, maar het privé leasen van een auto wint de laatste jaren ook meer en meer aan populariteit. Niet gek, want private lease brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo betaal je een vast bedrag per maand, waardoor je niet direct een groot bedrag hoeft neer te tellen. Overweeg je ook om een auto privé te leasen? Houd dan rekening met de volgende 3 aandachtspunten.

1. Schadevrije jaren

Schadevrije jaren kunnen een rol spelen bij private lease. Zo zijn er leasemaatschappijen die kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Dit kan gevolgen hebben voor het bedrag dat je maandelijks betaalt. Heb je veel schadevrije jaren? Dan is private lease vaak goedkoper dan wanneer je geen of weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd. Toch zijn er ook genoeg leasemaatschappijen waar iedereen – ongeacht het aantal schadevrije jaren – hetzelfde bedrag per maand betaalt.

Als je langer dan drie jaar geen auto inclusief verzekering op naam hebt staan, gaan de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd over het algemeen verloren. Dit kan gezien worden als nadeel van private lease, want de verzekering staat niet op jouw naam maar op die van de leasemaatschappij. Laat je hierdoor overigens niet weerhouden om voor een private lease automaat of andere auto te kiezen. Er zijn namelijk leasemaatschappijen waar je na afloop van jouw leasecontract een verklaring op kunt vragen voor de opgebouwde schadevrije jaren tijdens het contract. Hierdoor bouw je toch schadevrije jaren op zonder dat je hiervoor een hoge verzekeringspremie betaalt.

2. Leeftijdsbeperking

Naast de schadevrije jaren is de leeftijdsbeperking ook een aandachtpunt bij private lease. Er zijn namelijk leasemaatschappijen waarbij je te maken kunt krijgen met deze beperking. Jonge mensen kunnen zonder problemen een auto leasen, maar voor oudere mensen kan dit een stuk lastiger zijn. Toch zijn er genoeg senioren die bijvoorbeeld interesse hebben in een auto leasen prive. Gelukkig doen steeds meer leasemaatschappijen afstand van deze beperking. Hierdoor is het voor mensen van alle leeftijden mogelijk om privé een auto te leasen. Enige vereiste is dat je beschikt over een geldig rijbewijs.

3. Tussentijds afkopen

Een leasecontract ga je aan voor een vaste periode. De meeste mensen sluiten zo’n contract af voor meerdere jaren. Wanneer je dit ook doet, betekent dit vaak dat je hier de volledige looptijd aan vastzit. Als jouw persoonlijke situatie de komende jaren onveranderd blijft, levert dit geen problemen op. Helaas komt het vaak genoeg voor dat er iets gebeurt tijdens de looptijd van een leasecontract. Zo raken mensen bijvoorbeeld hun baan kwijt of besluiten ze uit elkaar te gaan. Dit is niet wenselijk. Kijk daarom ook of het mogelijk is om een leasecontract tussentijds af te kopen voordat je deze afsluit. Zodoende voorkom je dat het leasecontract een financiële strop wordt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen