De zomer is in volle gang en dat betekent heet, plakkerig weer. Als je bent zoals de meeste mensen, vertrouw je op de airconditioning van je auto om je koel te houden tijdens de zomermaanden. Maar wat doe je als de airconditioner het niet meer doet?

In deze blogbijdrage bespreken we hoe je een defect aircosysteem in de auto kunt voorkomen en hoe je het kan repareren als het systeem alsnog defect raakt.

Wat te doen als de airco niet meer werkt?

Als de airconditioner van je auto stopt met werken, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te proberen het probleem te verhelpen.

Controleer eerst het koelvloeistofpeil en zorg dat het vol is. Als het laag is, voeg dan meer toe en kijk of dat het probleem verhelpt. Is het koelvloeistofpeil in orde, controleer dan de riemen om te zien of ze los zitten of vastgedraaid moeten worden.

Check ook de zekeringkast om te zien of de zekering voor de airconditioner doorgebrand is. Als dat zo is, moet je hem vervangen.

De volgende stap is het luchtfilter te controleren en te vervangen als het vuil is.

Ten slotte, als al deze dingen falen, moet je misschien met je auto naar een monteur om de airco te laten repareren.

Hoe je een defecte airco kunt voorkomen?

Zoals het spreekwoord zegt, voorkomen is beter dan genezen. als het om het airconditioningsysteem van je auto gaat, kan dit niet meer waar zijn. Nu een beetje tijd en geld besteden aan preventief onderhoud kan je op termijn veel geld en gedoe besparen.

Hier zijn een paar tips om je te helpen de airconditioner van je auto in topconditie te houden:

1. Controleer regelmatig het niveau van het freon. Freon is het koelmiddel dat helpt de lucht te koelen. Als het peil laag is, kan dat de compressor oververhitten, wat tot grote schade leidt

2. Controleer op lekken. Zelfs een klein lek kan snel leiden tot een verlies van freon en verminderd koelvermogen

3. Houd de temperatuurmeter in de gaten. als de naald in de rode zone begint te kruipen, kan dat een teken zijn dat de compressor oververhit raakt en onmiddellijk aangepakt moet worden

4. Laat je regelmatig bijstellen. Net als elk ander systeem in je auto moet ook het AC systeem regelmatig door een erkende vakman onderhouden worden. Zo kun je er zeker van zijn dat alle onderdelen goed werken en eventuele problemen opvangen voor ze in dure reparaties uitmonden

Conclusie

Hoewel het mooi zou zijn te denken dat onze auto’s immuun zijn voor storingen in de airconditioning, is de realiteit dat deze dingen gebeuren. Als ze gebeuren, is het belangrijk te weten hoe je kunt voorkomen dat ze grotere problemen worden, en hoe je ze kunt verhelpen als dat toch gebeurt.

Door de tips in dit bericht op te volgen, kun je de airco van je auto de hele zomer probleemloos laten werken.

Fijne (koele) zomer en bedankt voor het lezen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen