Heb jij jouw droomauto eindelijk gekocht? Om met je wagen de weg op te mogen moet je wel eerst een autoverzekering afsluiten. Op die manier ben je beschermd tegen torenhoge rekeningen mocht je een ongeluk krijgen. Met een all risk autoverzekering ben je bovendien verzekerd voor schade die je zelf aan jouw auto veroorzaakt – heel handig, want een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje! Wij zetten alle punten waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering hier voor je op een rij.

Kies tussen verschillende autoverzekeringen

De eerste stap bij een autoverzekering afsluiten is het maken van een keuze tussen de verschillende soorten verzekeringen. Hierbij kijk je welke dekking het beste past bij jouw situatie. In Nederland is iedere autobezitter verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Je kunt kiezen uit de volgende drie autoverzekeringen:

  • Een WA-verzekering: dit is de standaard autoverzekering. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de minst uitgebreide verzekering. Hierdoor is hij ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt kiezen, ideaal voor oudere wagens. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden.
  • Een beperkt casco-verzekering (WA+): hiermee heb je een uitgebreidere dekking. Deze verzekering dekt niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook andere schade aan je eigen auto, zoals ruitschade en schade bij diefstal.
  • Een allriskverzekering (volledig casco): dit is de meest complete autoverzekering die je kunt kiezen. Met een allriskverzekering ben je zelfs verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt hebt. Voor een allriskverzekering betaal je de hoogste premie. Deze wordt dan ook het meest gekozen voor nieuwe auto’s.

Kijk naar aanvullende pakketten

Naast de basisverzekering kan het slim zijn om een aanvullende autoverzekering af te sluiten. Hiermee heb je extra dekking voor zaken die niet onder de standaard verzekering vallen. Denk bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering waarmee alle passagiers verzekerd zijn tegen letsel, of een aanvullende verzekering voor pechhulp. Hiermee ben je altijd zo snel mogelijk geholpen wanneer je langs de weg komt te staan met autopech. Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar altijd goed door, zodat je precies weet wat er allemaal onder de dekking valt.

Vergeet je groene kaart niet

Na het afsluiten van een passende autoverzekering ontvang je van de verzekeraar een groene kaart. Deze groene kaart is je verzekeringsbewijs en bevat alle belangrijke informatie en contactgegevens in geval van schade. Tegenwoordig ontvang je de kaart meestal digitaal. Sla hem op in je telefoon zodat je er altijd makkelijk bij kunt, of print hem uit en bewaar hem in je dashboardkastje bij de rest van je autopapieren. 

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen